Gin, alkohol s vůní

Gin má své oblíbence i odpůrce. Pro tento alkohol je typické silné aroma i výrazná chuť po jalovci a jehličí. Původně měl být Gin lékem na ledvinové potíže. Oblíbeným alkoholem je v Anglii, kde se vyrábí pod názvem dry gin. Láhve bývají opatřeny vinětou, na které je zobrazen skot v kiltu. Gin je oblíbený k přípravě míchaných koktejlů. Asi nejznámější je Gin s tonikem nebo Gin fizz. Neurazíte ani sklenkou Ginu pouze s ledem. Některé druhy se od sebe liší chutí. Odvíjí se od toho, které ingredience jsou do Ginu přidány. Kromě základu z obilného destilátu nesmí chybět jalovčinky. Součástí může být kardamon, pomerančová kůra i jiné byliny, které jsou výrobním tajemstvím. Gin vám chutí může připomínat českou borovičku.

hendricks-658003_1920

Jalovčinky, které jsou jednou z ingrediencí Ginu jsou plody jalovce obecného. Podporují chuť k jídlu. K dochucení aperitivů se méně používají plody, ale vylisovaný olej. Jalovčinky se mohou využívat k vaření. Chutné jsou vařené s kysaným zelím. Pokrmy jsou stravitelnější. Jalovce obsahují mnoho léčivých látek, které působí proti revmatickým bolestem. Nevhodné je dlouhodobé užívání. Plody mohou působit dráždivě.

juniper-5831917_1920

Jestli jste příznivci Ginu, určitě jste ochutnali koktejly namíchané z tohoto alkoholu. Pokud se na ochutnávku teprve chystáte připravte si nejznámější koktejl Gin Fizz. Kromě Ginu budete potřebovat cukrový sirup, citronovou šťávu a sodovku. Ideální bude Gin s výraznou jalovcovou chutí. Jak na to?

45 ml Ginu

30 ml citronové šťávy, může být i limeta

10 ml cukrového sirupu

50 ml perlivé vody nebo sodovky

Všechny ingredience vlijte do shakeru. Přidejte led a protřepejte. Sceďte, aby jste led odstranili. Nakonec přilijte perlivou vodu nebo sodovku. Jestli budete chtít tento koktejl povýšit na vyšší level, místo perlivé vody použijte šampaňské. Dbejte, abyste k přípravě použili dobře vychlazenou vodu nebo šampaňské. Vychlaďte také sklenky, ve kterých budete nápoj podávat.